9184,82%2,67
34,38% 0,47
36,84% -0,60
2969,82% -0,20
4932,75% 0,96
Kartal Kaymakamı Edip Çakıcı ve Kartal İlçe Emniyet Müdürü Sinan Dallı, basın mensupları ile bir araya geldi. Kartal’da 2023’ün genel asayiş değerlendirmesi yapılırken, gazetecilerin soruları da yanıtlandı.
Toplantının açılış konuşmasını Kartal Kaymakamı Edip Çakıcı yaptı. Kaymakam Çakıcı sözlerine başlarken, basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü de kutladı.
Kartal Kaymakamı Edip Çakıcı: “İlçemizde 2023 yılında suç oranı azaldı”
Çakıcı şunları kaydetti; “2023 yılında ilçemizin asayiş ve güvenliği için neler yaptığımızı paylaşmak istedik. Emniyet müdürümüze ve emniyet teşkilatımıza verdikleri emekleri için çok teşekkür ediyorum. 2023 yılında trafik olayları haricinde 2022 yılına oranla suç oranlarında düşüş gözlemledik bu da bizim için sevindirici bir gelişmedir. İstanbul’a çok sayıda polis gönderildi. İlçemize de 24 yeni trafik polisi gelecek. Böylece Kartal’da trafik ekiplerimiz iki katına çıkmış olacak. Yine araç takviyesi de yapılacak. Kartal’ın güvenliği İstanbul’un güvenliğinden ayrı düşünülemez. Sayın Cumhurbaşkanımızın, bakanımızın katkılarıyla Kartal’ımız, İstanbul’umuz daha yaşanır bir kent olacak. 2024 hepimize sağlık, mutluluk ve huzur getirsin” dedi.
Kartal İlçe Emniyet Müdürü Sinan Dallı ise Kartal’da 2022 yılı ile 2023 yılını asayiş olarak karşılaştırdı. Değerlendirme de bulundu. Ayrıca uyuşturucu ile mücadele, ilçede bulunan İstMarina başta olmak üzere bazı noktalarda yaşanan “trafik” sorununa değindi, merak edilen konuları hem işleyiş hem prosedür olarak diğer kurumlarla (büyükşehir ve ilçe belediyesi) olan iletişimi, yetki alanlarını anlattı.
“Kartal’dan Hatay’a gittik”
Kartal İlçe Emniyet Müdürü Sinan Dallı, 6 Şubat depreminden sonra Kartal’ın Hatay ile eşleştirildiğini, Hatay’a hem lojistik hem insan kaynakları anlamında destek verdiklerini de belirtti. Hatay’a görevli olarak Kartal’dan giden 518 polis olduğunu belirtti.
“2023 yılında 310 torbacıyı yakalandı ve tutuklandı”
Uyuşturucu ile mücadeleye değinen Müdür Sinan Dallı, “Yakaladığımız torbacıları daha karakola götürmeden avukatları karakolda bekliyor. Bütün avukatlar değil tabi ki ancak bazı avukatlar peşin parayla çalıştıkları ve daha fazla kazandıkları için maalesef zehir tacirlerine umut oluyorlar. Bunu da eleştirmeden geçmek istemiyorum” dedi. Kartal’da uyuşturucu satan kişileri aylarca izlediklerini ve yakaladıklarını belirten Sinan Dallı; “2023 yılı hedeflerimiz arasında bu kişileri yakalamak ve adalete teslim etmek vardı. Bunu da gerçekleştirdik. 2023 yılında 310 torbacı yakalandı ve tutuklandı.”
“Evde uyuşturucu kullanımı arttı”
Uyuşturucu kullanımı ile ilgili çarpıcı bildiler veren Kartal İlçe Emniyet Müdürü Sinan Dallı; “İnanın parklarda, bahçelerde uyuşturucu kullanımı çok çok azaldı. Birçok insan artık kendi evinde kullanıyor. Anne babalar çocuğunun uyuşturucu kullanacağına inanmıyor, yakıştıramıyor. Genç, kendi evinde, odasında kendisini zehirliyor. Bazı ebeveyn çocuğu sessiz kalsın, aman benimle uğraşmasın diye odasında saatlerce ne yaptığını, nelerle uğraştığını kontrol etmiyor. Çocuk odasında kendisini zehirlerken anne babası hiçbir şeyden habersiz aynı evin içinde yaşıyor. Bu nedenle bilgilendirme toplantılarımızı önemsiyoruz. Anne ve babaların çocuklarıyla iletişimini önemsiyoruz. “En İyi Narkotik Polisi; Anne” projesini önemsiyoruz dedi.
“İBB ve Kartal Belediyesi’nden gerekli desteği alamıyoruz”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kartal Belediyesi ile 26 adet yazışmada bulunduklarını belirten Kartal İlçe Emniyet Müdürü Sinan Dallı; bazı yazışmalara geri dönüş bile olmadığını belirtti, şöyle devam etti; İstMarina, Adnan Kahveci Caddesi, Çınar Caddesi, Saraylar Caddesi gibi şikâyetin çok geldiği, trafikte aksamaların olduğu yerler için yazılar yazdık. Adnan Kahveci Caddesi’nde kaldırımlar genişledi, yol daraldı. Bir minibüsün arkasında kaldıysanız işiniz kül. Trafik müthiş şekilde aksıyor. İBB ile ortak çalışmalar da yapmak istiyoruz. Örnek veriyorum; kaldırımların işgali konusunda birinci derece öncelik belediyelerin. İBB’ ye yazıyoruz, Kartal Belediyesi’nin deniliyor, Kartal Belediyesi ise İBB’nin diyor. İki kurum birbirine konuyu paslarken arada vatandaş polise; siz neden bu sorunu çözmüyorsunuz? Diyor.
'İstMarina'da İBB aylardır görevini yapmıyor'
İstMarina’da durum şöyle; İstMarina’nın önündeki yaklaşık 600 metrelik alanı İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı ile İSPARK yetkilileri İstMarina’ya devretmiş. Biz bir yıl boyunca orada yasak veya yanlış parktan bin 500 altmış araca orada işlem yaptık. Vatandaş haklı olarak, devletin yoluna ben neden para ödüyorum? Diye soruyor. Biz de yetkililerden buraya “İSPARK’tan İstMarina’ya buranın işletmesi devredilmiştir” şeklinde tabela asılmasını istiyoruz. Devletin yolunu İBB, UKOME kararı ile kiralayabiliyor ve bundan kazanç sağlayabiliyor. Bu yasal bir şey. Ancak vatandaşın haberi yok. Aslında konunun muhatabı biz değiliz. Ama vatandaş çözümü bizden bekliyor. Üstelik iki tane levha asımı için de ihale bekleniyor. Bakınız durum ortada. Polis olarak levhayı biz asacak değiliz. Daha iki hafta öncesinde Sayın Kaymakamımızın imzasıyla yine yazı gönderdik. Biz bu konuda vatandaşımızın mağduriyetinin farkındayız. Elimizden geleni de yapıyoruz.” Dedi.
“İhbarların yüzde 20’si asılsız”
Kartal’da 2023 yılında emniyete; 50 bin 119 ihbar geldi. Bu ihbarların yüzde 20’si asılsız ihbar olarak kayıtlara geçti.
“Pandemi sonrasında ‘Aile içi şiddet’ azaldı”
Kartal’da 2022 yılında da 2023 yılında da 2 kadın şiddete uğrayarak hayatını kaybetti. 2023’deki aile içi olay sayısında ise 2022’ye göre azalma görüldü. 2022’de bin 386 olan olay sayısı 2023’te bin 64’e düştü. Müdür Sinan Dallı bu düşüşün sevindirici olduğunu belirtirken, olaylardaki azalmada pandeminin de etkili olduğunu belirtti. Pandemi nedeniyle sürekli evde olunması da aile içi şiddetin artmasında rol oynadı, dedi. Müdür Sinan Dalllı, pandemi sürecinde aile içi şiddetin arttığını da sözlerine ekledi.